10 planter som renser luften på kontoret

En god luftkvalitet på kontoret er avgjørende for trivsel og produktivitet. Dårlig luftkvalitet kan føre til hodepine, tretthet og redusert konsentrasjonsevne. Planter kan bidra til å rense luften ved å absorbere skadelige stoffer og produsere oksygen. Noen av de beste plantene for å forbedre luftkvaliteten inkluderer fredsliljegyllenkrone og dracena. Det er også viktig å ventilere godt og unngå bruk av kjemikalier som avgir skadelige gasser.

Hvordan påvirker dårlig luftkvalitet produktiviteten?

Dårlig luftkvalitet på kontoret kan ha en betydelig innvirkning på produktiviteten til de ansatte. Forurenset luft kan føre til hodepine, tretthet og redusert konsentrasjonsevne. Dette kan resultere i lavere arbeidsytelse og økt sykefravær. Ved å investere i planter som renser luften, kan man forbedre luftkvaliteten og skape et mer helsefremmende arbeidsmiljø. Planter som fredslilje, eføy og bregner er kjent for å rense luften ved å absorbere skadelige kjemikalier og øke oksygeninnholdet. I tillegg kan en god ventilasjon og regelmessig rengjøring av luftfiltre bidra til å redusere forurensning og forbedre luftkvaliteten på kontoret.

Hvordan kan planter bidra til bedre luftkvalitet?

Planter kan spille en viktig rolle i å forbedre luftkvaliteten på kontoret. Ved å absorbere karbondioksid og frigjøre oksygen gjennom fotosyntese, bidrar planter til å rense luften og skape et mer behagelig arbeidsmiljø. I tillegg kan visse planter også fjerne giftige stoffer som formaldehyd, benzene og trichloretylen fra luften. En god måte å velge planter som bidrar til bedre luftkvalitet er å se etter luftrensende planter som fredslilje, aloe vera, gullranke og boston-fern. Disse plantene har vist seg å være effektive i å rense luften og redusere nivåene av skadelige forurensninger. Ved å innføre slike planter på kontoret kan man skape et sunt og friskt arbeidsmiljø.

De beste plantene for å rense luften på kontoret

Fredslilje

Fredslilje er en populær plante på kontoret på grunn av dens evne til å rense luften. Denne planten absorberer skadelige kjemikalier som formaldehyd, benzen og trichloretylen. I tillegg til å rense luften, bidrar fredsliljen også til å øke fuktigheten i rommet. Den er enkel å vedlikeholde og trives godt i indirekte lysforhold. En annen fordel med fredsliljen er dens evne til å redusere stress og forbedre trivsel. Det er derfor en flott plante å ha på kontoret for å skape et sunt og behagelig arbeidsmiljø.

EgenskaperFredslilje
VannbehovModerat
LyskravIndirekte
LuftrensingJa

 • Vannbehov: Moderat
 • Lyskrav: Indirekte
 • Luftrensing: Ja

Gullranke

Gullranke (Epipremnum aureum) er en populær plante som renser luften på kontoret. Den har store, grønne blader som kan vokse opp til flere meter i lengde. Gullranken er en effektiv luftrenser og kan bidra til å redusere nivåene av skadelige stoffer som formaldehyd, benzen og trichloretylen i inneluften. Den trives godt i indirekte lys og moderat fuktighet, og er derfor en ideell plante å ha på kontoret. For å få mest mulig ut av gullranken, bør den støvtørkes jevnlig og vannes regelmessig. Her er noen tips for å ta vare på gullranken:

 • Plasser den i et rom med indirekte lys
 • Hold jorden fuktig, men unngå overvanning
 • Rengjør bladene jevnlig for å fjerne støv og smuss

Med sin vakre vekst og luftrensende egenskaper er gullranken et flott tilskudd til ethvert kontor.

Dracena

Dracena er en populær plante på kontoret på grunn av dens evne til å rense luften. Denne planten er spesielt effektiv til å fjerne formaldehyd og benzen fra inneluften. Dracena er også enkel å ta vare på og trives godt i kontormiljøer. En god idé er å plassere Dracena i nærheten av skrivere og kopimaskiner, da disse maskinene ofte avgir skadelige kjemikalier. Dracena kan også være en dekorativ plante med sine lange, smale blader. Her er noen fordeler med å ha Dracena på kontoret:

 • Renser luften for skadelige stoffer
 • Enkel å ta vare på
 • Dekorativ og estetisk tiltalende

For å få mest mulig ut av Dracena, er det viktig å gi den riktig mengde lys og vann. Plasser den i et område med indirekte lys og unngå å overvanne den. Med riktig omsorg kan Dracena være en flott tilføyelse til ethvert kontor.

Hvordan velge riktig plante for ditt kontor

Lysforhold

Godt lys er viktig på kontoret for å skape en behagelig arbeidsatmosfære. Naturlig lys er ideelt, men hvis det ikke er tilstrekkelig, bør man vurdere å installere dagslysarmaturer eller LED-lys. Disse lyskildene etterligner naturlig lys og kan forbedre produktiviteten og trivselen til de ansatte. Det er også viktig å unngå blending og reflekser ved å plassere skjermer og arbeidsflater riktig i forhold til lyskildene. Et godt lysmiljø kan bidra til å redusere øyeutmattelse og hodepine, og skape et mer energisk og fokusert arbeidsmiljø.

Vanningsbehov

Planter har ulike vanningsbehov, og det er viktig å gi dem riktig mengde vann for å sikre deres trivsel. Noen planter trenger hyppig vanning, mens andre foretrekker å tørke litt ut før de får mer vann. Det er derfor viktig å gjøre seg kjent med vanningsbehovet til hver enkelt plante. Her er en oversikt over noen vanlige planter på kontoret og deres vanningsbehov:

PlanteVanningsbehov
FredsliljeLite vann
KaktusSvært lite vann
MonsteraModerat vann

Husk å sjekke jorden jevnlig for å se om planten trenger vann. Det er bedre å under-vanne enn å over-vanne, da for mye vann kan føre til råte og skade planten. Vanningsbehovet kan også variere avhengig av årstid og temperatur, så vær oppmerksom på endringer og tilpass vanningen deretter.

Størrelse og plassering

For å maksimere effekten av plantene i å rense luften på kontoret, er det viktig å ta hensyn til både størrelsen og plasseringen av plantene. Større planter har generelt sett en større evne til å rense luften, da de har flere blader og dermed kan absorbere mer forurensende stoffer. Plasseringen av plantene er også viktig, da de bør være strategisk plassert i nærheten av områder med høy forurensning, som skrivere og kopimaskiner. Det anbefales også å ha minst én plante per 10 kvadratmeter for å oppnå best mulig luftkvalitet på kontoret. En god idé er også å lage en liste over de mest effektive plantene og deres spesifikke egenskaper, slik at man kan velge de beste plantene for kontoret.

Konklusjon

Skap et sunt arbeidsmiljø med luftrensende planter

Å ha luftrensende planter på kontoret kan bidra til å skape et sunt arbeidsmiljø. Disse plantene har evnen til å rense luften ved å absorbere skadelige stoffer og frigjøre oksygen. Noen av de mest effektive luftrensende plantene inkluderer fredslilje, eføy og aloe vera. Ved å plassere disse plantene rundt om i kontoret, kan du redusere luftforurensning og fremme bedre luftkvalitet. I tillegg kan grønne planter også bidra til å redusere stress og øke produktiviteten blant ansatte. Så hvorfor ikke skape et grønt og sunt arbeidsmiljø ved å inkludere luftrensende planter på kontoret?

Ta vare på plantene for optimal effekt

For å oppnå optimal effekt av plantene på kontoret, er det viktig å ta godt vare på dem. Her er noen tips for å holde plantene friske og sunne:

 • Vann plantene regelmessig, men pass på å ikke overvanne dem. Sjekk jorden med fingeren for å se om den er tørr før du vanner.
 • Gi næring til plantene med gjødsel i riktig mengde og frekvens. Dette vil bidra til å opprettholde deres helse og vekst.
 • Støv av bladene jevnlig for å fjerne smuss og forbedre deres evne til å rense luften.
 • Plasser plantene i områder med tilstrekkelig lys, men unngå direkte sollys som kan skade dem.
 • Bytt ut gamle og syke planter med friske og sterke planter for å opprettholde luftkvaliteten på kontoret.

Ved å følge disse enkle tipsene vil plantene på kontoret fortsette å rense luften og skape et sunt og behagelig arbeidsmiljø.

Opplev forbedret luftkvalitet og økt trivsel på kontoret

Planter har en unik evne til å rense luften og skape et bedre arbeidsmiljø. Her er 10 planter som kan bidra til å forbedre luftkvaliteten på kontoret:

PlanteFordeler
FredsliljeFjerner formaldehyd og benzen fra luften
GullrankeReduserer VOC-nivåer
PothosAbsorberer formaldehyd
BregneFjerner giftstoffer fra luften
DracenaReduserer luftbårne partikler
Aloe veraFjerner formaldehyd og benzene
FredsliØker luftfuktigheten
ArekapalmeFjerner luftforurensende stoffer
SansevieriaAbsorberer giftige stoffer
EføyReduserer muggsporer

Disse plantene kan ikke bare bidra til å rense luften, men også skape en behagelig og grønn atmosfære på kontoret. Så hvorfor ikke investere i noen av disse plantene for å forbedre luftkvaliteten og øke trivselen på arbeidsplassen?